VÍZÁLLÓSÁG

VÍZÁLLÓSÁG

Hogyan válasszak vízálló órát?

Az óra választás nem könny. Vásárlás alkalmával át kell gondolnia, mire szeretné azt használni. A legtöbb óra attól hibásodik meg, hogy beázik.

Alapvető igény, hogy egy óra vízhatlan legyen.

Az óra vízállóságát komolyan befolyásolja a tok minősége. Mégis a leggyakoribb beázás a korona (az óramutatók beállítására szolgáló gomb) tengelyénél történik. Az ok egyszerű.

 

Zárhatóság

Ez a kiálló alkatrész gyakran beakad, a tengely elgörbül, a körülötte lévő tömítőgyűrű pedig deformálódik, így a nedvesség már könnyedén bejut az órába. Ennek megakadályozására egyes óragyárak úgy alakítják ki a tokot, hogy az átölelje a koronát.

Létezik olyan megoldás is, ahol a korona menetes, tehát fixen betekeredik a tokba, mint a kólás flakonra a kupak. Tökéletes zárást biztosítva az órának.

A hátlap megoldások is hasonlóak. Van pattintós hátlapú óra, ami kevesebb vízállóságot bír, mint az, amelyik csavaros hátlappal rendelkezik. Ez utóbbi, már nagy biztonságot nyújt a vízzel szemben.

 

Gumitömítés

Természetesen nem elég csupán a zárhatóság. A vízálló órákhoz tartoznia kell még a hátlap, az üveg és a korona felől gumi tömítőgyűrűknek. Az órák vízállóságát túlnyomó részt ezek a gumitömítések biztosítják. A tömítések élettartalma, átlagos (hétköznapi) használat mellet 3 év.

Ezért javasolt, amennyiben az órát szeretné vizes környezetben használni, az órák vízállósági ellenőrzését rendszeresen, szakszervizben, nyomásmérő műszerrel elvégeztetni! Búvár óráknál ezt évente célszerű megtenni! Főként, ha erre a célra használják.

A gumi levegővel érintkezve öregszik, rugalmatlanná válik. Így a szekrényben féltve őrzött, használaton kívüli óra tömítése is idővel tönkremehet. Többségében ez az öregedés felelős az órák elemcserét követő beázásáért (a hátlap levételekor megnyúlhat, deformálódhat a tömítés). Ezt kilehet védeni. Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szakszervizben, műszeres ellenőrzés mellet történjen az óra elemcseréje! Itt, amennyiben szükséges a tömítéseket is kicserélik.

A gumitömítések életét apró odafigyeléssel jelentősen meglehet növelni: pl.: ha a kézkrémektől, szappantól, tengeri sótól, homoktól szennyezett órát tiszta édesvízzel leöblítjük, így a különböző kémiai anyagok nem tudják megtámadni. Ugyanez vonatkozik a termál és gyógyvizekre is. Ezekben az esetekben az ásványi anyagok lépnek reakcióba a tömítéssel és teszik azt tönkre, ha nem öblítik le édes csapvízzel.

 

Hőmérséklet

60 Celsius foknál nagyobb hőmérsékletnek ne tegye ki az órát! A nagyon alacsony hőmérséklet is rossz hatással van a vízállóságra.

A hagyományos karórákat vízállóság  szempontjából 4 szempont alapján, az ISO2281 nemzetközi szabvány által minősítik. A víznyomási teszteket a szabványban rögzített 18-25 Celsius közötti hőmérsékleten végzik. Tehát az ettől eltérő szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérsékleti viszonyok esetén az óra vízállósága már nem garantált. Az oka ennek is borzasztóan egyszerű. Az óratok, üveg, tömítések magas hő hatására kitágulnak, és amikor hirtelen több tízfokos hidegbe kerülnek más-más mértékben húzódnak össze. Így van egy pillanat, mikor rés keletkezik a tömítéseknél, ahol a víz akadály nélkül bejut az óra szerkezetébe. Ezért az óragyárak egyik órát sem engedik szaunába! Amennyiben az mégis bebizonyosodik (ami a tesztelésen gyorsan kiderül) az óra elveszti garanciáját.

Van, hogy az óra kis mértékben bepárásodik az, az óra belsejének és az órán kívüli hőmérséklet különbségnek az eredménye. Amennyiben a pára hosszabb ideig látható marad (2 napon túl), azonnal forduljon szakemberhez! Minél később szárítják ki az órát, annál nagyobb a meghibásodás, károsodás lehetősége!

Összegzés

  • TILOS az órát szaunába, forró vízbe vagy gőzfürdőbe vinni!
  • TILOS a napon felforrósodott (könnyen 50 Celsius fok is lehet) órát hideg vízbe vinni!
  • TILOS télen a lehűlt órát mindaddig vízbe vinni, amíg a benti (uszoda) hőmérsékletét át nem vette!
  • TILOS az óra gombjait vizes állapotban nyomogatni, a beállító koronát kihúzni! Kivéve, ha a gyártó erre engedélyt ad (DIVER’S jelzés).
  • TILOS a menetes koronával ellátott órát addig vízbe vinni, amíg meg nem győződtünk a korona megfelelő zárásáról!
  • TILOS a megengedett időn túl (50M=45perc, 100M=90perc, 200M=120perc) folyamatosan víz alatt használni az órát! Vízben való használat után 60 perc száradási időt kell biztosítani!
  • TILOS repedt, törött üveggel, tokkal az órát vízbe vinni! Ekkor még a legbiztosabb búvár óra is elveszti vízállóságát!

FONTOS!

Az óráján látott jelzés nem a megengedett merülési mélységet jelenti! Ezek alatt az ISO2281, búváróráknál (DIVER’S, 5-40celsius fok között tesztelt) az ISO6425 szabvány szerinti besorolásukat kell érteni.

 

Lássuk a táblázatot:

Nincs jelölés

Az óra csak száraz, pormentes környezetben használható! TILOS az órának egyáltalán vízzel érintkezni!

Water resistant

Véletlenszerűen ráfröccsenő vízcseppeknek ellenáll. TILOS az órát zuhanyozáshoz viselni vagy erős esőzésnek kitenni, valamint direkt vízsugár alá tenni, illetve víz alá meríteni!

30M, WR30, 3bar

Permetszerű víz ellen védett. Esőben, kézmosásnál, autómosás közben viselhető. TILOS az órát közvetlen vízsugár alá tenni, vagy víz alá meríteni!

50M, WR50, 5bar

Úszáshoz használható (max. 45 perc). TILOS az órát szörfözés, vitorlázás, vízi síelés, jet-skizés és búvárkodás közben viselni, továbbá fejest ugrani és vízi csúszdázni benne!

100M, WR100, 10bar

Úszáshoz, szörfözéshez, vitorlázáshoz, légzőpipás búvárkodáshoz használható (max. 90 percig lehet folyamatosan víz alatt). TILOS az órát vízisíeléshez, jet-skízéshez, könnyű vagy Hélium gázos nehéz búvárkodáshoz használni!

200M, WR200, 20bar

Úszáshoz, szörfözéshez, vitorlázáshoz, légzőpipás búvárkodáshoz, vízi síeléshez, jet-skizéshez használható (max. 120 percig lehet folyamatosan víz alatt). TILOS az órát légzőkészülékes könnyű vagy Hélium gázos nehéz búvárkodáshoz használni!

Búvárórák jelölései:

DIVER’S 200M

Légzőkészülékes búvárkodáshoz használható (max. 20 méter mélységig). TILOS az órát mélytengeri, Hélium gázos búvárkodáshoz használni! Szigorúan figyelembe kell venni a gyártó utasításait!

DIVER’S 300M

Légzőkészülékes búvárkodáshoz használható, de Hélium gázos (mélytengeri) búvárkodáshoz, csak a gyártó kifejezett utasítására lehet használni, amit szigorúan figyelembe kell venni! Ezek az órák 5-40 Celsius fok közötti, hírtelen hősokkot is probléma nélkül elviselhetnek.

 

Érdekesség

A mélytengeri búvárok akár heteket is eltölthetnek a mélységben munkájuk során, egy speciális kabinban. Eközben a nagy nyomás elviselése érdekében speciális gázkeveréket szívnak be. Ez a keverék bediffundál az óra tokon keresztül az órába. Mikor feljönnek a felszínre időnként meg kell állniuk nyomás kiegyenlítésre (amit keszonolásnak neveznek). Ha ezt nem tennék a vérükben felhalmozódott Hélium gáz és nyomásváltozás, szétrobbantaná a belső szerveiket. A rajtuk lévő órával sem történne ez másként, ha nem lenne egy nagyszerű találmány. Az un. Hélium szelep. Ez a szelep gondoskodik az óra biztonságáról, miközben lassan feljutnak a felszíni nyomás értékig. 

 

Jó tanács!

Nyaralás előtt, ha szeretné vízben is használni óráját, feltétlenül ellenőriztesse vízállóságát szakszervizben. Ha ez nem áll módjában, inkább ne vigye az órát vízbe! Egy vízálló elemcsere szerviztől és protokolltól függően változik.

Ha a fent említett, az órájára vonatkozó feltételeket betartja, az órája hosszú időn át biztos hű társa marad.

A képre kattintva nézzen szét vízálló óraválasztékaink között.

VÍZÁLLÓSÁG
Scroll to top