CASIO ÓRAGYÁR

Eddig gyakorlatias dolgokkal foglalkoztunk. Most pihenésként, kicsit lazább témák következnek. Arra kérjük, hogy kényelmesen dőljön hátra a kedvenc foteljében, készítsen maga mellé egy finom kávét vagy üdítőt, és ha sikerült ellazulni szeretnénk meghívni egy utazásra. Utazzunk el Európától egy kicsit és repüljünk egyenesen Japánba, ahol betekintést nyerhet egy óragyár történetébe. Nem egy egyszerű kiruccanás lesz „szimpla” repülőgéppel, hanem egy speciálisan erre az alkalomra létesített időkapszulában utazunk, amit Ön próbálhat ki először, úgy, hogy ki sem kell kelnie a fotelból.

Felkészült? Kapaszkodjon, indulunk!

 

CASIO ÓRAGYÁR

1946. Tokió

Tadao Kashio a Casio Computer Co., Ltd. alapítója Kureta-mura-ban (ma Nankoku City) született Kochi prefektúrában, Japánban, 1917-ben. 1923-ban, a Nagy Kanto földrengés után az egész Kashio család Tokióba költözött egy ott dolgozó nagybátyja meghívására. A középiskola elvégzése után Tadao esztergakezelő gyakornokaként kezdett dolgozni. A gyár tulajdonosa felismerte Tadao képességeit, és arra ösztönözte, hogy kezdjen tanulmányokat a Waseda Koshu Gakko-ban (ma Waseda Egyetem), miközben még mindig a gyárban dolgozik. Különböző munkákban szerzett tapasztalatot, edényeket, serpenyőket és kerékpár generátor lámpákat készített, és hamarosan hírnevet szerzett magának, és alvállalkozókat kapott az alkatrészek feldolgozására. 1946-ban Tadao megalapította saját vállalkozását Kashio Seisakujo néven a tokiói Mitakában. A gyártástechnológiára szakosodott mérnök már gyermekkorában feltaláló szeretett volna lenni, példaképe Edison volt. Első jelentős találmánya, a yobiwa pipa. Ez egy gyűrűre épített pipa melybe cigarettát lehetett helyezni (pecsét-gyűrűhöz hasonló), így viselőjének szabad kezet biztosított. Édesapja piacra dobta a találmány, ami óriási sikert aratott.

1949. Ginza (Tokió egyik kerülete)

Egy üzleti kiállításon Tadao meglátott egy elektronikus számológépet. A Kashio Seisakujo egy kis alvállalkozói gyár volt, amely mikroszkóp alkatrészeket és fogaskerekeket gyártott. Tadao-nak három öccse volt, Toshio, Kazuo és Yukio. Toshio kezdetben a Kommunikációs Minisztérium (ma NTT) tokiói irodájában dolgozott technikusként, távíró- és telefon berendezéseket épített és szerelt fel. Amikor azonban Toshio látta, hogy Tadao minden nap dolgozik a munkahelyén, azon kezdett tűnődni, hogy tudna-e találni valamit, ami segíthet a bátyja karrierjében. Ekkor Tadao és öccse Toshio elhatározták, hogy a yobiwa pipából befolyt nyereséget egy saját kézi számológép kifejlesztésére fordítják. Ebben az időben a számológépek mechanikus fogaskerekes, kézi vagy villanymotoros meghajtásúak voltak.

1954. december

A testvérpár értett az elektronikához és elkészítették a fogaskerekek nélküli asztali számológépet, melyhez egy szolelnoidnak nevezett elektromágnest használtak, amelyet mágnesszelepnek neveznek, és elkezdtek kifejleszteni egy elektromos számológépet. Továbbá, forradalmi változás volt a 10 számjegyes numerikus billentyűzet, valamint az egy kijelzős kialakítás. Ezek akkoriban nem voltak természetesek. Tadao és Toshio hamarosan azon kapták magukat, hogy egész nap alvállalkozói munkával dolgoznak, hogy megéljenek, majd az esti óráikat a számológép fejlesztésén töltötték. Megmutatták a prototípust az embereknek, majd a visszajelzések megszerzése után további fejlesztéseket végeztek, így oldva meg a találmány különböző problémáit és hibáit. Tíz vagy több prototípus elkészítése után 1954-ben elkészült Japán első elektromos számológépe. A másik két fiatalabb testvér, Kazuo és Yukio is felmondott, és a Kashio Seisakujo-nál kezdett dolgozni. Toshio találta ki az ötleteket, Yukio, aki gépészmérnökként tanult az egyetemen, elkészítette a terveket, Tadao és Kazuo pedig a termelést végezte. A mágnesszelep kialakítása bonyolult mechanikai szerkezetével potenciális nehézségeket jelentett a tömegtermelés számára. Toshio meg akarta szüntetni a mágnesszelep és a relék használatát és elkezdtek kifejleszteni egy elektromos számológépet, amiből megszületett az irodai kalkulátor

         Tadao Kashio                     Toshio Kashio                 Kazuo Kashio                     Yukio Kashio  

           1917-1993                          1925-2012                     1929-2018                          1930-

1957. június

Jelentős év a CASIO történelmében. Az új gépet 1956 végén Szapporóba szerették volna vinni, hogy bemutassák, de a repülőgépre csak szétszerelve vihették fel. Mikor újra összerakták, félelmeik beigazolódtak, minden igyekezetük ellenére a számológép nem működött. A prezentációt diákkal folytatták. Úgy tűnt kudarc lett a vége. Mikor a testvérek némileg csüggedten hazaértek, az Uchida Yoko Co., Ltd. képviselője meglátogatta őket, és kérte a számológépet. A fiókvezető, aki látta a szapporói bemutatót, felszólította a központi irodáját, hogy vizsgálja meg az új találmányt. Mivel Uchida Yoko korábban Kashio Seisakujoval bízott meg munkát, a cég már bízott a Kashio testvérekben. Így a 7 év kemény fejlesztési munka hirtelen meghozta gyümölcsét. Szerződést kötöttek Uchida Yokóval, mint kizárólagos kereskedővel. Megjelenik a 14-es modell, mely a világ első, csak elektronikus alkatrészeket tartalmazó számológépe volt és még ugyanebben az év júniusában bejegyezték a céget, mint a CASIO Computer Co.Ltd-t. A testvérek felkérték apjukat, Shigerut, hogy töltse be az elnöki posztot, amit el is fogadott.

1960.

A növekvő igények kielégítésére Yamato-machiban új gyárat építettek, amely 1960-ban kezdte meg a teljes termelést. Új termékek fejlesztésére is energiát fordítottak, és sorra jelentek meg az új típusú számológépek, köztük a TUC Compuwriter, egy automatikus űrlapkiadó eszköz, amely elektromos írógéphez csatlakozik, valamint az AL-1 számológép tudományos és technológiai használatra. A CASIO továbbra is vezette a piacot. Májusban Tadao Kashio lett a cég elnöke.

1965.

A cég, jelentős bevételét, a relés számológépek eladásából szerzi. A technológiai fejlődés új hulláma azonban megérkezett. Angliában piacra dobják a tranzisztoros számológépet, mely sokkal gyorsabb, csendesebb és kellően kicsi, hogy elférjen az íróasztalon. Mivel a relés korszaknak befellegzett, az eladások drasztikusan csökkenni kezdtek, ezért rengeteg kutatási pénz veszett el. A cég történetében először, válságba került. Elhatározták, hogy kifejlesztenek egy tranzisztoros prototípust. Minden energiájukat erre fordítják és megjelennek az első, belső memóriával rendelkező számológéppel, a CASIO 001-el.

Ez új lendületet adott a cégnek lehetőséget teremtve a világpiacon történő megjelenésre:

  • 1966. Ausztrália
  • 1967 Svájc; Zürich

Ebben az évben jelenik meg az AL-1000, amely a világ első szoftveresen programozható számológépét valósította meg, melyet széles körben használtak tudományos, műszaki és üzleti számításokhoz.

Az Uchida Yoko Co., Ltd.-vel kötött kizárólagos kereskedői szerződés megszűnik, miközben a CASIO már több mint 50 értékesítési helyet foglal el.

1969.

Elkészül a Kofui Gyár, Tamaho Murában.

1970.

Az USA meghódításának éve. Létrehoznak egy tengerentúli értékesítési vállalatot az Egyesült Államokban (Casio, Inc.) New Yorkban.

1972.

Létrehozzák a mai napig működő CASIO Europe Kft-t a CASIO Computer Co. GmbH Deutschland (ma CASIO Europe GmbH) céget Németországban, Hamburgban. Az eladásait évente duplázó CASIO cég világméretűvé nőtte ki magát. Még ebben az évben egy teljesen új elképzelésen alapuló termékkel jelent meg, a CASIO MINI-vel, a világ első zsebszámológépével. Megfizethető áron, otthoni használatra tervezve. Nem várt eladásokat produkált. Tíz hónap alatt 1millió, a teljes kifutásig több mint 10 millió db-ot adva el. A MINI-ben egy LSI (nagy bonyolultságú integrált áramkör) dolgozott. Ez már biztos alapot nyújtott a CASIO-nak, hogy piacvezető zsebszámológép gyártó legyen. Ami még fontosabb, hogy ezek a fejlesztések megalapozták Japán félvezető iparágának a fejlődését, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy Japán elektronikai nagyhatalommá váljon és olyan gazdasági fejlődésnek induljon, amit ma is ámulattal néznek a különböző gazdasági elemzők.

  • augusztusban a CASIO részvényeit először jegyzik a Tokiói Értéktőzsdén
  • szeptemberben az Oszakai Értéktőzsde első szekciójában jegyzett részvény a CASIO
  • 1973. szeptember, a CASIO részvényeit jegyzik az Amszterdami tőzsdén
1974.

A jövedelmezőség megtartása érdekében elhatározták, hogy óra gyártással erősítik üzleti tevékenységüket. Első pillantásra az elektronikus számológépek és az órák teljesen más termékkategóriának tűnnek, de akkoriban az órák olyan technológiai forradalmon mentek keresztül a mechanikustól a kvarcszerkezetig (előző részben). A ’70-es évek közepén a japán óraiparba a SEIKO mellett egy új névvel nehéz volt betörni. A kvarcórák egyik típusa, a digitális kronométerek egy számlálóból állnak, amely egy kristályoszcillátor impulzusait méri, más szóval egy egyszerű összeadógép, amely minden másodpercben futó számítást végez. Ez egy olyan termék, amely lehetővé tette a CASIO számára, hogy az időmérők üzletébe ágazzon. Ebben az időben zajlott az óragyártás technológiai forradalma. A CASIO jelentős erőfeszítéseket tett és a MINI, LSI technológiáját átvitte az óragyártásba, amelyet elektronikus számológépekhez fejlesztett ki. A korlátokat, a CASIOTRON óra piacra dobásával döntötte le. Ez az óra a normál időn és dátumon túl, a szökőévet is tudta.

  • 1975. megnyitja kapuit a CASIO Electronics Co., Ltd., Londonban
1979.

Megnyitják, Tokió Hamura elővárosában a Hamura Kutatási és Fejlesztési részleget. A CASIO Tokiói, Kofui és Hachioi gyáregységeiben számológépeket, órákat és elektronikus hangszereket állítottak elő, de ezek a gyárak már nem képesek a növekvő igényeket kielégíteni. Ezért megalapítják a teljesen saját tulajdonú Yamagata CASIO Co.Ltd., 9400 m2-es gyárat, az Omori Ipari Parkban Higashine-ben. Napjainkra ez vált a CASIO fő, Japán piacra termelő egységévé, ahol már mobiltelefonokat és digitális fényképezőgépeket is készítenek.

  • a Frankfurti Értéktőzsdén jegyzik a CASIO részvényeit
1980.

Megjelenik a Casiotone elektronikus billentyűs hangszer. Az akkori gazdasági növekedés Japánban olyan kulturális hangulatot teremtett, amelyet az anyagiaktól a spirituális törekvések felé való elmozdulás jellemezett, így a Casiotone-t a piac azonnal elfogadta. Majd megjelenik a C-80, számológép és jegyzetfunkcióval ellátott karórája.

1982.

T-1500-as modell megjelenése. Ez az óra már lépésszámláló memóriával rendelkezett.

1983.

A CASIO felforgatja az órákról alkotott képet. A trend ekkor a minél könnyebb és véknyabb órák gyártása volt. Ezért a G-SHOCK (DW-5000C) megjelenése, egyedülálló elgondolás volt. Olyan óra, amit ha egy toronyház tetejéről ledobnak, akkor sem lesz semmi baja. Több piacon, de különösen az USA-ban vált népszerűvé, üde külseje, új dizájnja és különleges funkciói miatt. A CASIO, ezzel az újítással letette névjegyét az ütésálló órák világában. Az LCD technológiai kutatásokat már 1974-ben elkezdték. Első sorban karórákhoz és számológépekhez, de a mozgókép megjelenítése is cél volt. Ebben az évben a CASIO piacra dobja a világ legkisebb fekete-fehér televízióját a TV-10 LCD-t. Ez év novemberében kiadja hitelkártya méretű számológépét az SL-800-at.

1984.

A cég az órát egy egyszerű időmérőből, információs eszközzé akarta fejleszteni. Ezért létrehozta a 10 telefonszám tárolására alkalmas CD-40 típusú databankos óráját, amivel a piacon elsőként jelent meg, ez lett a jövő koncepciója. Kibocsátását követően 6 millió db-ot adtak el belőle, 5 év alatt. Később a databankos órák számtalan verzióját jelentették meg.

1985.

Megalkotják a TV-1000-es színes LCD képernyős mini televíziót. Kiadják az első profi szintetizátort, a CZ-1-et. Egy új gondolat alapján megjelenik a PLAFS-10 óra, ami szuper vékony és extra könnyű. Itt az óratok és szíj egy darab műanyagból van, ami azonnali népszerűségre tett szert. A költségcsökkentés és a minőségnövelés érdekében egy, az emberi kéz érintése nélküli gyártási folyamatra alapozva, teljesen automatizált gyáregységet hoztak létre a Kofui központon belül. A gyár havi termelése 1, 5 millió db. Közben megnyitják a Pekingi irodát, Kínában.

1987.

A Yen árfolyama, a dollárhoz képest jelentősen romlik. A cég életében eljött a második nehéz korszak. A kérdés az volt, hogy bezárják-e a tengerentúli gyárakat és a gyártást Japánba helyezzék át. Versenyképességének további növelése érdekében a cég úgy dönt, hogy Japánban folytatják tevékenységüket és a félvezetők utófeldolgozását is maga végezi, mivel ez volt a számológépek legköltségesebb eleme. A félvezető utófeldolgozás pedig magában foglalja a félvezető alkatrészek kidolgozását különböző termékalkalmazásokhoz. A miniatürizálás és a költségcsökkentés érdekében megalapítják a tokiói CASIO Micronics Co.Ltd-t., hogy elvégezze ezt az utófeldolgozást.

1989.

Megjelenik a BM-100WJ belső, légynyomás mérő szenzorral ellátott, időjárásjelző óra. Ez a forradalmian új funkció hívta életre, a CASIO különféle szenzoros óráinak (magasság, mélység, hőmérséklet, stb.) vonalát.

1994.

A 90-es évek elején több típusú elektronikus hangszer, zseb TV, fényképező, nyomtató, kalkulátor és fordító szótárgép mellett megnyílik a Szingapúri és Moszkvai iroda. A DW-520 Baby- G, G- Shock kaóra nőknek piacra kerülése. Napjainkban is szívesen hordják, főleg a kamasz korosztályban.

1995.

A Yen tovább gyengülése, a kínai piac felvevőképessége és a költségek továbbcsökkentése érdekében a CASIO két, Hong-Kong-hoz közeli közös vállalatot hoz létre. Kiadják az első, teljesen illuminátoros DW-5600 G-Shock karórát és a QW-10 hordozható, 255000 pixeles színes LCD kijelzős, könnyű, digitális kamerát. A Német piacra kifejlesztik az első, rádiójel vezérelt órát, az FKT-100L típust.

1996.

A CASIO és a Microsoft közös terméke a CASIOPEIA, amit arra fejlesztettek ki, hogy az irodai információs forradalmat kiterjesszék, az egyénre. Elindítva ezzel a PDA-k fejlődésének végeláthatatlan folyamatát.

1999.

Megszületik a világ első GPS helymeghatározására képes órája, és a PROTEK család. Ezek olyan speciális funkciókkal ellátott órák, melyekre viselőjének kültéri szabadidős tevékenysége során szüksége lehet (horgászat, hegymászás, túra, stb.).

2000.

Az első, karórába épített digitális kamera megjelenése valamint ujjlenyomat-ellenőrző eszköz fejlesztése mobileszközökhöz.

2001.

A WVA-300 napelemes, rádiójel vezérelt karóra kibocsátása. Megdöntötte azokat a tévhiteket, hogy nem lehet komplikált napelemmel működtetett órákat készíteni. Ezt az energiatakarékos, szilícium alapú CPU és a szuperminiatűr érzékelő rendszer tette lehetővé.

2002.

Az Euro bevezetése miatt, az addig Londonban lévő európai főhadiszállást áttették Németországba. Még ebben az évben piacra kerül az Ultimate G-SHOCK karóra. Ebben ötvöződik a rádiójel vezérlés, a napelem, a sosem törik el, a sosem áll meg és a mindig pontos jellemzők.

2003.

A CASIO megalkotja és kiadja a cég alapszabályát, a Charter of Creativity for CASIO-t, melyet minden alkalmazott egyetemlegesen elfogad, melyben a cég vezetése elfogadja, hogy betart minden törvényt, előírást és társadalmi szabályt.

2004.

A mobiltelefon gyártás érdekében a Hitachi-val közös vállalatot hoz létre, a CASIO-Hitachi Mobil Communiccations-t.

2005.

Az öt motoros OCEANUS kronográf óra megjelenése.

2007.

Az OCEANUS MANTA OCW-J1000, rádiójel vezérelt, napelemes, szupervékony karóra kiadása.

2008.

Megjelenik a világ első 6 rádiójel vételére alkalmas, G-SHOCK RISEMAN karóra.

2009.

Új Edifice modell, az EQW-N-100DC-1, a CASIO úja arca Sebastian Vettel (a Forma-1, Red Bull Racing csapatának versenyzője) órája.

2010- napjainkig

Továbbra is több CASIO egység létrehozása a világon Mexikótól, Brazílián keresztül a Benelux államokig, valamint folyamatos innovatív fejlesztések és a mikroelektronikai ipar szinte teljes spektrumának lefedése jellemzi a céget napjainkban is, mely még mindig a Kasió család kezében van.

 

A fentiekből adódóan, érthetővé válik az olvasó számára a CASIO alapelve:

„Lépés 0-ról az 1-re”

Már az induláskor elhatároztuk, hogy úgy fejlődünk, ahogy egy társadalom fejlődik, az emberek valós szükségletein alapulva. Egy gyártónak abban van a legnagyobb szerepe egy társadalomban, hogy teljesen eredeti, újdonság értékű terméket gyárt. Ezt nevezi a CASIO, a 0-ról az 1-re való lépésnek.”

/Tadao Kashio /

                                                  Kazuhiro Kashio a CASIO jelenlegi elnök vezérigazgatója

A Tadao Kashio és testvérei által alapított CASIO cég, az egyik legjobban ismert név a hordozható kézi PDA-k, fényképezőgépek, hangszerek és karórák világában, számos világújdonságot szabadalmaztatva az évtizedek során.

Négy ember egyedi erősségei, egyként egyesülve.

A cég emblémája a 4 Kashio testvér közötti erős kötelékeket szimbolizálja, akik megalapították és fejlesztették számológép üzletüket. Toshio Kashio, a CASIO számológép feltalálója maga tervezte meg az emblémát, hogy megtestesítse az üzlet megközelítését és magába foglalja, kiemelje a CASIO márka máig töretlen bizalomra és együttműködésre épülő védjegyét.

Első állomásunk végére értünk. Reméljük, jól érezte magát az utunk során, melyben sok új információhoz juthatott. A következő részben a SEIKO óragyárat látogatjuk meg. Tartson velünk!

CASIO ÓRAGYÁR
Scroll to top