AZ ÓRÁK MINŐSÉGKATEGÓRIÁI

Mindennapi érték

Avagy az órák minőségi kategóriái.

Milyen értéket őrzünk magunk után a jövő nemzedék számára?

Az előző részekből úgy érezzük sok hasznos információval lehetett gazdagabb. A most következő részben abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy márkától függetlenül, melyik óra, milyen minőségi szintnek felel meg.

 

V.H.D.-, divat-, közép-, felső-, csúcs és luxus kategóriás órák

Minden ember vágyik a szépre, a jóra, függetlenül anyagi helyzetétől

Az óragyárak, azért, hogy az egyre fokozódó és szerteágazódó igényeknek megfeleljenek, az idő folyamán egyre szélesebb kínálattal kezdtek rendelkezni. Más iparágak látva ezt a piaci rést, az óraipar mellet hamarosan megjelentek a saját profil mellett, kiegészítőként különböző minőségű órákkal. Így a divat, sport, autó, motor, kerékpár, toll, illatszer, stb., de az olcsóbb távol-keleti „óramárkák” is, helyet követeltek maguknak a piacból. Mára ott tartunk, hogy a fogyasztó nagyon nehezen tud eligazodni és dönteni, a temérdek lehetőség közül és gyakran felteszi magának a kérdést:

 • Jó minőségű órát vettem?
 • Miről ismerhető fel egy óra minősége?
 • Hol lehet jó minőségű órát venni?

A lentebb olvasható bekezdésekben ezekre és még számos, felmerülő kérdésre szeretnénk választ adni.

 

V.H.D. karórák

Vedd, Hord és Dobd el kategóriájú karórák, az órák legalsó szegmensét képviselik. A leginkább távol-keleti gyártók ezeket a típusokat nem hosszú távra tervezik. Nem is ez a cél. Ezek az órák a szűkösebb anyagi keretek között élők és a fiatal korosztály körében népszerűek, akik anyagi helyzettől függetlenül (családi esemény, munkahelyi rendezvény, stb.) szeretnének ízlésesen, alkalomhoz illően megjelenni.

Továbbá azoknak a vásárlóknak is kiváló választás ez a kategória, akik a minőséggel szemben, inkább a legutolsó divatot részesítik előnyben és hamar megunnak egy-egy óramodellt. Stílusos ruhájukhoz szeretnének hozzá passzoló órát, esetleg minden tevékenységhez (hétköznap, irodába, iskolába, otthon, sporthoz, hobbi tevékenységhez, bálba, szórakozóhelyre, moziba, randevúra, stb.) más-más óramodellt az annak megfelelő stílusban felvenni. Ehhez valóban nem szükséges drága órákat venni.

Ezek a kategóriájú (bizsu) órák nem igazán érnek többet 5.000 Ft-nál. Külső megjelenésükben a teljes stíluspalettát lefedik. Lehetnek konzervatív, sportos vagy divatosak. Anyaguk általában réz alapon, valamilyen fémoxid vagy más színező anyag bevonásával készül, és sokszor találkozunk műanyag változatokkal. Nemesebb anyagból egyik sem készül, még az óraüvegük is közönséges üveg vagy plexi (műanyag). Ha „bőr” szíjas az óra, a szíj rendszerint préselt, újrahasznosított anyagból, ragasztott, esetenként varrott, melyek hamar elszakadhatnak, lekophatnak, szétválhatnak, a műanyag szíjak szintén korán elöregednek, szétszakadnak, pótlásuk szinte lehetetlen. A fém felületek, mindennapos hordás mellett, vérmérséklettől függően, viszonylag rövid időn belül megkopnak. Először az izzadság hatására a bőrrel érintkező felületen jelennek meg a kopás jelei, ami akár allergiát is okozhat (a bevonatokról szóló részben, erről bővebben olvashatott). Később már a felső rész is erőteljes kopásnak indul. Na, ekkor, még a komolyabb egészségügyi problémák kialakulása előtt, ideje a régi óra eldobásán gondolkodni és egy új óra vásárlását tervezni.

Óraszerkezetük, a külső minőségükhöz hasonlóan (kedvező árfekvésben lehessen forgalmazni), a minőségi fokozat legalsó szegmense. Nem is kell tőlük többet várni. Jellemző erre a kategóriára, hogy egy ideig egész stabilan járhatnak, de:

 • nem javítható,
 • nincs garanciájuk és ebből adódóan,
 • nincs garanciális szervizük, idővel
 • bizonytalan működésűek,
 • élettartamuk nagyon rövid, stb.

Neveik sokszor a hangzatos nagy márkákhoz hasonlatosak, mint pl.:

 • Philippe Persio
 • Aseiko
 • Caseo
 • Giordano
 • City Time, stb.
 • és egyéb iparágak reklámóraként ajándékba adott óráit is lehet gyakran ide sorolni.

Óra szaküzletek nem árusítják ezt a kategóriájú órákat! Legtöbbször bizsu ékszereket vagy divatcikkeket, ruhákat forgalmazó üzletekben találkozhat velük a vásárló.

 

Egyes gyártók nem riadnak vissza a neves óramárkák nevének és fazonjainak használatától sem (nem a replikákról van szó, olvasson tovább, erre is kitérünk), ami már hitelrontásnak számít, és jogi következményeket vonhat maga után. Ezek az órák silány minőségűek. Küllemükkel alkalmasak a hozzá nem értők megtévesztésére. Bizonyos funkciók az órán nem működnek, vagy nem azzal a tudással bírnak, mint amit utánozni próbálnak:

 • Stopperes óránál nem működnek a kismutatók, mert csak oda vannak ragasztva.
 • Az utánozni kívánt márka stopperes, az utánzat csak dátumot mutat.
 • Az van ráírva az órára, hogy Titánium, de az óra pár hét után kopni, oxidálni kezd.

Sorolhatnánk még nagyon sok példát, de egy biztos, ha mégis ilyen órát kínálnak Önnek, NE adjon ki érte sok pénzt! Ezek az órák nem érnek 2-5000 Ft-nál többet, vagy még ennyit sem. Mégis vannak, akiktől ki szeretnének csalni akár 10-20.000 Ft-ot is. Inkább NE vegyen ilyen órát!

 

Divatórák

A „divat”: önmagában különböző idő- és korszakok felületes közös vonását, az öltözködés, ruházkodás megszokott stílusát, módját jelenti.

Az „óra” ebben az esetben a divat kiegészítőjeként jelenik meg.

És ez szigorúan így is van!

Ezt a kategóriát több alcsoportra lehet osztani, de a lényegen ez alapvetően nem változtat. Legyen akár olcsóbb vagy drágább az óra. Mi most a kategória két főcsoportját nézzük meg:

 1. populáris divatórák: a tömegeknek készült órák.
 2. abszolút divatórák: a nagy divattervező cégek nevével ellátott órák.

 

 1. Populáris divatórák

Ezen csoportba sorolt órák, sokkal jobb minőséget képviselnek, mint a fent említett VHD órák.

Rendszerint Miyota (a Japán Citizen óragyár gyártja) vagy olcsóbb svájci, óraszerkezeteket előállító gyárakból származó javítható, szétszedhető szerkezettel készülnek. Számlapjukon, a gyártatást kérő cég fantázia nevei olvashatók, mint pl.:

Külsejük, gyakran szintén réz alappal készül, ami kopik, de már található köztük valódi Titánium és acél változat is. Az óraüveg még itt sem magas minőségű. Mindig a legutolsó divatot követik, és óriási darabszámban készülnek, hogy a fentebb említett vásárlói rétegeket jobb minőségű órákkal tudják ellátni.

Kategóriájának megfelelően rövid időre tervezett órák, szíj, láncszem, vagy komplett lánc általában nem rendelhető hozzá. Áruk 10 000 Ft-tól indul. Óra szaküzletek, ékszerüzletek ezeket az órákat már gyakran forgalmazzák. Óraszalonok nem tartják a kategóriát!

Az okosórák ide sorolhatóak, de ezen belül egy külön kategóriát képviselnek. Szerkezeti tudásuk, funkcióik miatt a karon viselhető mobiltelefonok közé sorolható, nem órák, tok és szíj megoldásaikban, gyártótól függően széles ár- és minőségi spektrumot fednek le (legalább annyit, mint a karórák). Ezek az órák óra szaküzletekben is megtalálhatóak, de a legtöbben interneten keresztül jutnak hozzá. Az Időutazós bejegyzéseinkből jól látható, hogy a nagyobb óramárkák szabadalmi folyamatai milyen magas szinten járultak hozzá, hogy mára az okosóra kategória kialakulhatott és ekkora népszerűségnek örvendhet.

Q&Q

A populáris divatórák között külön helyet érdemel a Q&Q márka. A Japán CBM Co.Ltd. 1976-tól gyártja. 1999-ben 20 millió db-ot adtak el belőle. Mára a világ legnagyobb óragyára ebben a kategóriában. 2009. április 01-én egyesült a CITIZEN Watch Co.Ltd-vel. A Q&Q márkanevet továbbra is megtartották. Tulajdonságaiban a fentebb leírtaknak felel meg, azzal a különbséggel, hogy a Q&Q mögött egy stabil óragyár áll.

 

 1. Abszolút divat órák

Erre a csoportra jellemző, az aktuális divat tökéletes lekövetése. A nagyobb divattervező cégek óráikat saját stílusban, saját márkaneveikkel ellátva gyártatják le valamelyik óragyárral. Az órák jó minőségűek, szerkezetileg megbízhatóak és az esetek nagy többségében megfelelő minőségű anyagokból készülnek. Ilyen márkák a teljesség igénye nélkül:

 • Police
 • DKNY
 • GUESS
 • Diesel
 • Esprit
 • Armani
 • BOSS
 • Chanel
 • Elite
 • Perre Guarden és egyéb exkluzív divatmárkák.

Nagyobb sportszergyártók:

 • Addidas
 • Puma
 • Nike stb.

Egy probléma van velük!

Az aktuális divat elmúltával megszűnik minden után rendelhető tartozékuk (óraszíj, óralánc, óraüveg, stb.). Mivel a neves divatvállalat profitja nem a kiegészítőként funkcionált óra és annak alkatrész utánpótlásából származik. Az órát a főprofiljuk (ruha, szemüveg, ékszer, sportszer, illatszer, stb.) mellett, csupán kiegészítőnek gyártatják le marketing eszközként, erősítve a fogyasztóik márkahűségét vagy új vásárlókat szerezni, de ha csak a kiegészítőkből befolyt összeget nézzük is jól jár az adott cég.

Egy ilyen óra ára, divatmárkától függően, ki, milyen óramárkával és órafelszereléseket gyártó céggel szerződik le, 20 000 Ft-tól, akár 100 000 Ft-ig terjedhet. Divatórákat leginkább óra szaküzletek forgalmaznak, óraszalonok nem.

 

Replika órák:

Itt térnénk ki a replika órákat gyártó cégekre, akik jó minőségű, az eredetihez megtévesztésig hasonlító utánzatokat dobnak piacra. Szinte valamennyi óramárka modelljei megtalálhatóak a palettájukon, persze az eredeti márka töredékéért. Ezek az órák főként internetes áruházakban kaphatóak, ahol mindig kihangsúlyozzák, hogy másolatokról van szó. Javításuk, szervízelésük, alkatrész utánpótlásuk nehézkes és sokszor lehetetlen. Áruk 20 – 60 000 Ft. között mozog. A replika órákat vásárlóknak rendszerint a márkanév számít, amikor egy bizonyos alkalomkor reprezentálni kell és nem mindegy milyen órát viselnek az adott eseményen, de már nem mindegy a minőség sem, hogy azért többször is fel lehessen venni. A kérdés az, hogy motiváló erőként hat-e a replikaóra, hogy idővel az eredeti modellre is szert tehessen vagy csak a kápráztatás, lenyűgözés érdekében vesz valaki ilyen órát?

Véleményünk szerint, ha már ennyit szán órára, a minőségi, valódi óramárkák termékei közül válasszon, melyek stabil garanciális háttérrel rendelkeznek, ami évekig biztosíthatja az órára kiadott pénze értékét.

 

Középkategóriás órák

Számunkra ez és a következő kategória a legkedveltebb, mert:

 • Ez a mindennapok értéke (amire ha vigyáznak, akár átörökíthető a következő generációnak is).
 • Az idetartozó órák kedvező árfekvésük mellett, kiváló minőséget nyújtanak. Ár/érték arányban a legjobbak.
 • Ebbe kategóriába tartozó óramárkák korrekt és megbízható márka képviseleti és szerviz háttérrel rendelkeznek, ennek köszönhetően, minőségi órakollekciót kínálhatunk vásárlóinknak.

Itt már az órák mögött nem valamilyen divat cég vagy „nevesincs” vállalat áll, hanem speciálisan óragyártásra szakosodott, neves óragyárak sorakoznak. Az előző részekből kiderült, sokuk igen nagy múlttal és nem utolsó sorban hatalmas tapasztalattal rendelkeznek az óragyártás területén. Évtizedeken keresztüli folyamatos fejlesztések, újítások és rengeteg szabadalmi bejegyzés jellemzi szinte mindegyiket.

Ezek az óramárkák is több csoportra osztják kollekcióikat, melyeket más-más „családnévvel” látnak el. Nem ritka, hogy saját gyáron belül egy teljesen új márkanevet és gyártási egységet építenek ki (lásd: SEIKO gyár). Miért van erre szükség? Így különböző célcsoportokat tudnak elérni, lefedve szinte az egész órapiacot. Előfordulhat, hogy a modellváltást követően nem lehet szíjat vagy csatot rendelni az órához, de ez mindig az adott márka üzletpolitikájától függ, hogy melyik modellt, mennyi ideig szándékozik fenntartani és ellátni.

Anyagukat tekintve, kategória szintjüktől függően (mert itt is vannak, főként anyagminőségbeli különbségek) túlnyomó részben kiváló minőségű kerámia, acél, Titánium és annak ötvözetei jellemzi óráikat. Üvegük minden esetben ásványi vagy Zafír. Valódi aranyozásuk általában 3-5 mikron, de nem ritka a PVD-s bevonatolás sem. Szíjas változatai valódi bőrből, igényes kidolgozottsággal készülnek, a műanyag szíjas változatok szintén kiváló minőségű kaucsuk vagy szilikonból.

Szerkezetük kivétel nélkül jó minőségű.

Ilyen márkák, szintén a teljesség igénye nélkül, mert számtalan ide sorolható óramárka létezik:

Egyes gyártók speciális (sport, hegymászás, búvárkodás, horgászat, kerékpározás, úszás, futás, túrázás, stb.) területekre (is) szakosodtak, mint:

Ezeket a márka képviseletekkel rendelkező óramárkákat csak óra szaküzletek forgalmazzák, a márkákhoz szükséges szaktudással. Áruk, óramárkától függően 20 000 – 80 000 Ft-ig terjedhet.

Felső kategóriás órák

Az ide tartozó óramárkák szerkezeti-, tok-, lánc megoldásaikban és minőségükben, felette állnak az előbb említett kategóriának. Azért nem részletezzük ezt a csoportot jobban, mert az előző részekben már nagyon sokat tudhatott meg némelyikükről (mazsolázzon a régebbi bejegyzésekben kedvére), és mint ilyen, ez a bejegyzés szűkös lenne ennek részletes tárgyalására. 

A felső kategóriás órák 80 000 és 500 000 Ft. között kaphatóak. Mindegyiket stabil garanciális háttér jellemzi, és kifejezetten óra szaküzletek forgalmazzák.

 

Csúcskategóriás órák

Ez a kategória is két részre bontható:

 1. presztizs órák
 2. luxus-befektetési órák

Itt az ár/érték arány kedvezőtlenebb az előbb említett óramárkákétól. A mérleg nyelve sokszor (érthetően) az ár irányába tolódik. A kategórián belüli márkák már jól csengő, évtizedes múlttal rendelkező nevei (amit a töretlen minőségnek és innovációnak köszönhetnek), és az erre fordított komoly marketing költség (egy-egy híres neves színész, sportoló, komoly fizetségért az arcát adja hozzá) beépülhet az órák árába. Az előző Időutazós részekből érthetőbbé válik a miért, érdemes azokat a bejegyzéseket is át mazsolázni.

Kategóriájuknak megfelelően, minőségük kiváló. A presztizs kategóriájú órákban a szerkezet magas minőségűek sorozatgyártottak, de már nem ritka a limitált szériaszámú óramodellek sem. Míg a luxusórákban az egyedi gyártású, sokszor kézzel készült komplikált szerkezetektől, az igen bonyolult szerkezetig minden előfordulhat. Büszkén mutatják meg átlátszó látványhátlappal ellátva a tökéletesen kidolgozott, az adott márkára jellemző egyedi szerkezeti kialakítást, sokszor ötvös által készített díszítést, melyek már csak limitált szériában készülnek. Külsejük gyakran platina-, nemesfém tokozással és sok esetben, drágakő díszítéssel készülnek. Komoly gyártói biztonság felel az órák minőségéért.

Itt találjuk azokat az óragyárakat, melyek régi, tradicionális múlttal rendelkeznek és csak a csúcs minőséget engedhetik meg maguknak. Így erősítve, a már kialakult márkahűséget.

 VIGYÁZAT!

Pont ezek miatt, megéri hamisítani ezeket az órákat!

A hamisítást, hogy elkerüljék vagy mérsékeljék, az óragyárak a rendkívül komplikált szerkezetek mellett egyedi külső megoldásokat alkalmaznak a gyártás során, melyek az adott óramárka egyedi jellemzői is egyben, amik csak az adott óramárkára jellemzőek, és mint ilyen, csak speciális óraszervizekben szerelhetőek.

Egy ilyen csúcskategóriás óra 500 000 Ft-tól kezdődik és a határ a csillagos ég. A nevet, a felhasznált minőségi anyagokat, a finommechanikai szerkezetet, a folyamatos fejlesztéseket, szabadalmi bejegyzéseket, speciális területről érkező dizájnerek felkérésének tervezéseit, stb. meg kell fizetni! Meghibásodás során szervizelésük speciális helyen, az óra értékének megfelelően hasonló árfekvésben mozog.

A két csoportot igen vékony határ választja el egymástól.

A presztizs csoportba tartozó óramárkákat, a felső tízezer igényei alapján alkotják meg. Ott, ahol egy tárgyaláson vagy összejövetelen számít a minőség minden apró részletben.

A luxus csoportba tartozó órákat főként, a nevét is viselő, luxus életet élők vásárolják, ahol ez már magától értetődő. Közülük kerülnek ki a gyűjtők, akik kifejezetten befektetési céllal vásárolják ezeket az órákat, sokszor nagy neves aukciókon.

Ismét, a teljesség igénye nélkül, csak néhány márkanevet említünk:

Presztizs kategóriát forgalmazó óramárkák:

Luxuskategóriát gyártó óramárkák:

Ha nem hamisítják, akkor lopják.

Jó tanács!

Amennyiben egy ilyen kategóriájú órát kínálnak Önnek, meglepően kedvező áron, azonnal gyanakodjon. Óráját, csak és kizárólag hivatalos márka képviselettől vásárolja meg és széfben őrizze! Egy luxusóra ára nem ritkán 130 millió Ft-tól felfelé kezdődik.

Ebbe a kategóriába tartozó óramárkát kizárólag speciálisan az adott óramárkára létrehozott, a márka minőségét képviselő és prezentáló, a márkára specializálódott, szakképzett személyzettel rendelkező Óraszalonok forgalmazhatják!

 

Összegzés

„Mutasd az órád, megmondom milyen ember vagy.”

Mint látható, a világban igen széles a karóra választék.

 • Vannak, melyek gyenge minőségűek.
 • Vannak, melyek a divatot igyekeznek lekövetni.
 • Vannak, akik divatot teremtenek.
 • Vannak, akik egyszerűen azt nyújtják, amit a fogyasztó elvár tőlük.
 • Vannak, melyek a luxus érzését teremtik meg.
 • És vannak, amelyek generációkon át örökíthetőek úgy, hogy értékük mindig csak egyre nő.

Nagy a zsúfoltság az órapiacon. Ezért a Svájciak, 2007 nyarán, radikális döntésre szánták el magukat. Törvényben fogalmazták meg, hogy:

„Csak a 80%-ban Svájcban készült órákra kerülhet a „Swiss-made” felirat.”

Így garantálva a fogyasztók felé a minőséget.

A Japán SEIKO óragyár pedig csak és kizárólag saját mérnökei által tervezett és saját gyáregységeikben gyártott alkatrészekből összeszerelt órákat állít elő. Senkitől sem vesz semmilyen szerkezeti egységet sem, mindent saját házon belül állít elő, és ha igény van rá (pl.: a divatórák esetében gyakran találkozunk vele) ő ad el szerkezeteket.

 

Mostanra megtapasztalhatta mennyire színes és mozgékony ez az iparág. Reméljük tudtunk segíteni, hogy a jövőben biztonságosan tudjon dönteni, mikor órát szeretne vásárolni magának, szeretteinek, barátainak vagy akár munkatársainak.

Amennyiben minket választ, segítségünkre biztos számíthat!

A következő részben, egy igen érdekes témát, az atomóra működését próbáljuk érthetőbbé tenni.

Tartson velünk akkor is!

 

Forrás: borítóképek Unsplash és Pixabay, a cikkek  Wikipedia, Internet, az adott cég, márka saját weboldala (a képekre kattintva elérhetőek az oldalak és a képek forrása)

 

 

AZ ÓRÁK MINŐSÉGKATEGÓRIÁI
Scroll to top