FÉMLÁNC VAGY BŐRSZÍJ?

FÉMLÁNC VAGY BŐRSZÍJ?

Óra vásárlásnál gyakran fejtörést okoz ez a kérdés.

Van, akinek a praktikum számít, van, akinek a kényelem, de sokszor az érték és a divat is szempont lehet. Ezért szép ez a világ, mert ilyen sokszínű. Az óragyárak, hogy a különböző igényeknek megfeleljenek, több megoldással hozzák forgalomba termékeiket. Az óra láncának, szíjának élettartalma nagymértékben függ az anyag minőségétől és a használattól. Az órák gyártása során a legkülönfélébb anyagokat alkalmazzák.

Legelterjedtebb anyagok a:
 • szövet
 • műanyag
 • bőr
 • réz és annak ötvözetei
 • alumínium
 • rozsdamentes acél
 • Titán
 • kerámia
Nemesfémek közül:
 • ezüst
 • arany
 • platina

 

Lássuk melyik milyen.

Réz

Az óraipar leggyakrabban és nagyon régóta használt alapanyaga a réz és ötvözetei. Leginkább belső óraalkatrészek előállítására használják, de készítenek belőle óracsatokat is. A kén- és a salétromsav jól oldja, felülete nedves levegőn oxidálódik, ezért minden esetben bevonattal kell ellátni (erről bővebben a következő részben). Leginkább, szerényebb árfekvésű órák előállításakor használják. Réz alapú órákat leginkább alkalmanként célszerű viselni, mivel tartós használatnál hamar megkopnak, és akár allergiát is okozhat.

Acél

Mindennapi viseletre javasolt óráknál alkalmazzák. A jó minőségű márkás órák alapanyaga, a legtöbb esetben rozsdamentes nemesacél (316L). Ami nikkel, króm, molibdén, vanádium és wolfram ötvözeteiből készül. A gyártástechnológia fejlődése lehetővé tette, hogy az előállítási költség, a nagy darabszám mellett, alacsony maradjon. Fémpor befecskendezéses eljárással tökéletesen sima fémfelületet tudnak kialakítani. Megmunkálásuk modern, nagypontosságú CNC maró-, préselő- és forgácsoló gépeken végzik. Majd, a munkadarab egyes elemeit fényesre csiszolják. A régebbi stílusú csatok, éles szélei, megbonthatták az ing ujjának anyagát, ami a modern lekerekített szélű csatszemekkel már nem fordulhat elő. Sok esetben az ergonómiailag (a csukló ívét követő forma) kialakított óratokot, folytatólagosan követi a csat. Biztosítva, a komfort érzet szintjét.

Előnyei:
 • rendkívül ellenállóak
 • nagy az anyagszilárdságuk
 • lúgok, savak nem oldják
 • ellenállnak a korróziónak (nem rozsdásodnak)
 • színtartóak
Tisztítása:

Léteznek olyan kémiai anyagok, amelyek a legjobb minőségű nemesacélt is megtámadják, és elváltozást okoznak a csat színében. Ezért kerüljük, hogy a csat NE érintkezzen krémek, kozmetikai anyagok, illetve higany tartalmú anyagokkal!

A csat réseibe szennyeződések rakodnak le, a levegő por tartalma és a bőr kipárolgása következtében. Ez könnyen eltávolítható, ha időközönként langyos, folyékony szappanos vízzel és puha kefével finoman tisztítsuk át. Az óra vízállóságát ne hagyjuk figyelmen kívül és SOHASE tisztítsuk alkohollal, benzinnel, vagy hígítóval! Ha szükséges, maximum gyógyszertári sebbenzinnel áttörölgethető, amit utána langyos vízzel öblítsünk le a csatról. A csatot minden tisztítás után puha ruhával töröljük szárazra.

A tömör csatszemek ellenállóbbak (növelve az óra árát), mint a lemezelt szemek. A rögzítő stiftek a használat során megkophatnak, kilazulhatnak, a lemezek pedig szétnyílhatnak. Ezért időnként szakemberrel ellenőriztetni kell őket!

Titán

Ezt a grafitszürke könnyű fémet 1791-ben egy osztrák kémikus fedezte fel. Az 1970-es évekig csak a hadseregben és az űrkutatásban használták. Mára ötvözeteiből több használati tárgy is készül, így óratok és csat is. Mindennapi hordásra javasolt óráknál alkalmazzák.

Előnyei:
 • időtálló
 • színtartó
 • bőrbarát (orvosi implantátum is készül belőle)
 • nem mágnesezhető
 • 100%-ban újrahasznosítható
 • 50%-kal könnyebb az acélnál
 • nem rozsdásodik
 • ellenáll a savaknak, lúgoknak

Tisztítására ugyanazok az eljárások vonatkoznak, mint amit az acélnál említettünk.

Ezüst

Leginkább alkalmi viseletű ékszerórák tokjának, csatjának előállítására használják. Színtiszta ezüstöt puhasága miatt nem használnak, ezért minden esetben általában rézzel ötvözik. A környezeti hatásokat jól bírja. A felületén gyakran látható feketés-szürke elszíneződés nem oxid, hanem az ezüstnek a kénnel alkotott vegyülete. A városi levegő mindig tartalmaz kénhidrogént, amely az ezüsttel már alacsony nedvesség hatására is azonnal ezüstszulfidot alkot, ez okozza a felületi elszíneződést, ami megfelelő ezüsttisztító oldattal, ékszertisztító kendővel könnyedén eltávolítható. Mivel puha anyag, egy idő után kikophat, vagy deformálódhat (alakját veszíti). Az ilyen anyagból készült óratokok, csatok javítása, rövidítése ékszerész feladata.

Arany

Az óraipar egyik legértékesebb alapanyaga. Alkalmi viseletre javasolt óráknál alkalmazzák. Igen lágy, rendkívül jól nyújtható nemesfém, ezért a kopásállóság szempontjából mindig rézzel, ezüsttel, nikkellel, palládiummal megfelelő arányban ötvözik. Ezeknek az anyagoknak a mennyiségétől függően változik az arany színe és keménysége. Így a 14 vagy 18 karátos ötvözetből készült óratok és lánc ellenállóbb. Levegőn, vízben nem oxidálódik, és szinte korlátlan ideig megőrzi a színét.

Kárt tehet benne a:
 • királyvíz
 • forró klórgáz
 • ciánkálium

Hazánkban a forgalomba helyezett aranyórákat az importőrnek kötelessége az óra tok és lánc megfelelő helyén fémjeleztetni! Javítása és tisztítása szintén ékszerész feladata. A tömör szemezésű óraláncok hosszabb használati időt bírnak és sokkal értékesebbek, lemezelt szemezésű társaiknál.

Bőr

A bőrszíjas órák leginkább elegáns-alkalmi viseletre javasoltak. Kevésbé ellenálló, mint a fent említett megoldások bármelyike. Mégis sokan választják a kényelme és eleganciája miatt. Tartósabbak a varrott szélű (a cérna tovább bírja), bélelt, valódi bőrből készült szíjak. Ha védő réteggel vonják be, akkor rövid ideig a nedvességet is jól tűri, amit legtöbbször a sportos, férfi óráknál alkalmaznak. Vannak egyrétegű, varrás nélküli valódi bőr és újrahasznosított, préselt bőrszíjak, melyek olcsóbbak, de kevesebbet bírnak és legtöbbször a ragasztásnál engednek el.

A bőrszíjat óvni kell:
 • a magas páratartalom
 • az izzadtság
 • a tengervíz
 • a szappanos víz
 • a direkt napsugárzás hatásaitól

Mivel természetes, porózus anyag, ami magába szívja a nedvességet, így idővel szétmállik, színét veszti, tönkremegy.

Higiénia:

Érdemes a bőrszíjat akkor is kicserélni, ha csak kellemetlen szaga van. Ez abból adódik, hogy a folyamatosan kopó emberi felhám lerakodik a szíj belső felületén, és erjedésnek indul. Ha nedvesség vagy izzadság éri, mindig törölje szárazra az óraszíjat. A szíj élettartama növelhető színtelen, természetes alapú bőrápoló (pl.: méhviaszos) szerek alkalmazásával. SOHA NE használjon alkoholt, benzint vagy hígítót az óraszíj tisztításához. A bőrallergia kialakulásának elkerülése érdekében az óraszíj belső oldalát (ami a saját bőrének felületével érintkezik) ne tisztítsa semmivel. Az óra bőrszíjakat a fentiek tudtában, még ha nem is ment tönkre, ajánlott legalább ½-, de maximum évente cserélni.

Szilikon vagy műanyag

Leginkább sportos órákhoz készítik. A műanyag, poliuretán valamint a szilikon óraszíjak puhák. A gumiból készült óraszíjak teljes mértékben vízállóak, nem rövidíti az élettartamukat az intenzív sportolás vagy munkavégzés. A kaucsuk alapanyag tartalmú szíjak természetes gumit tartalmaznak, melyet kifejezetten kellemes viselni, és nem tartalmaznak allergéneket. A jó minőségűek akár 2-3 évig is használhatóak. Az olcsóbb műanyag szíjak ~ 1 évet bírnak. A víz, a magas hő, a közvetlen napfény hatására a műanyag gyorsabban öregszik, megkeményedik, majd eltörik. Ezért, ha azt tapasztalja, hogy az ilyen anyagú óraszíja megkeményedett célszerű mihamarabb kicserélni.

Tisztítás

A különböző vegyszerek, kozmetikumok, olajok vagy akár a tinta, dohányfüst maradandó nyomot hagynak a gumi szíjon. A sárgás elszíneződést, foltok eltávolítása a főként világos színű műanyag és szilikon óraszíjakból, jelenlegi tudásunk szerint lehetetlen. A műanyag vagy szilikon óraszíjak tisztítását, csupán langyos, semleges kémhatású folyékony szappanos vízzel végezze. A nedves szíjat mindig törölje szárazra. Ezt a folyamatot, az óraszíj élettartalmának növelése érdekében, minden izzadással járó tevékenység után ajánlatos elvégezni.

Szintetikus szövet

Főleg sportoláshoz használt órákhoz alkalmazzák. Legelterjedtebb változata, tépőzáras kialakítású, ami a triathlonisták körében kedvelt óraszíj.

Előnye:
 • könnyen tisztítható,
 • nehezen szakad el
 • fokozatmentesen állítható
 • allergiamentes
 • vízálló
 • gyorsan fel és levehető
 • könnyű, kényelmes viselet, sportolás közben
Hátránya:
 • nehezen szárad

A nedves szíjat soha ne viselje sokáig a karján, mert bőrbetegséget okozhat. Sportolás után, a száradás idejére cserélje át másik órára.

Rugósfül:

Itt kell megemlítenünk, hogy az óraszíjak, csatok általában acélból készült rugósfüllel kapcsolódnak az óra tokhoz. Ez a kis alkatrész viseli az összes terhelést. Az órát, minden tartozékával együtt, az egyik legtöbb veszélynek kitett helyen hordjuk, és ha a csat valamibe beakad vagy megfeszül, a rugósfül inkább elhajlik és/vagy kitörik. Teszi mindezt azért, hogy ne a csukló sérüljön. Ezért ne legyen mérges, ha gyakran kell cserélnie ezt a pirinyó alkatrészt. A rugósfül törés, szétesés másik oka az elöregedés, amit okozhat az erős izzadás, vegyszerek, gyakori vizes környezet. E miatt célszerű a rugósfülek állapotát időnként szakemberrel ellenőriztetni, szükség esetén kicserélni.

A képre kattintva tájékozódhat szerviz szolgáltatásainkról.

 Érdekesség

Karcálló kerámia és keményfém

Nem véletlenül hagytuk a végére ezt e két anyagot a karcálló kerámiát (High Tech Ceramic) és a keményfémet (Hard-Metall).

Különleges helyet foglalnak el az óraiparban. Óriási mérnöki munkára volt szükség ezeknek az anyagoknak a kifejlesztéséhez. Az ötletet a gyémánt keletkezése adta. A természetben a gyémánt magas hőmérsékleten, nagy nyomáson, meghatározott idő alatt, csak szén atomokból keletkezik. Ezeket figyelembe véve a mérnököknek hasonló tulajdonságú anyagot sikerült, mesterségesen előállítani. Az első ilyen karcálló anyagot 1962-ben kísérletezték ki, melyet Hard-Metallnak neveztek el. Nagyon finom wolfram és titánium- karbid por keverékéből, magas hőmérsékleten és nagy nyomáson állítják elő, majd ipari gyémántporral fényesítik.

A másik anyagot az 1980-as évek elején állították elő High Tech Ceramic néven. A cél, a Hard-Metallhoz hasonló tulajdonságú, de könnyebb anyag előállítása volt. Az eljárás ugyanaz, csak itt cirkónium- oxid és titánium- karbid keverékét használták. Különböző színező anyagok alkalmazásával pedig akár 7-8 árnyalat is elérhető.

Előnyük:
 • ellenállóak a kémiai anyagokkal szemben
 • savak, lúgok nem oldják, nem színezik el
 • bőrbarát anyagok
 • karcállóak, csak az ipari gyémánt és a korrund csoportba tartozó ásványok karcolják
Hátrányuk:
 • igen rideg anyagok
 • kemény felületre esve csorbulhatnak, törhetnek

Az ilyen anyagból készült órák magasabb árfekvésűek, és igen impozáns, elegáns külsőt kölcsönöznek az óra stílusának és viselőjének.

Látható, hogy egy óra milyen sokféle anyagból készülhet, annak megfelelően, hogy a gyártó milyen használatra tervezte.

Amennyiben betartja, a fent említett használati utasításokat, akkor órája garantáltan hosszú életű lesz és maximum azért vesz újat, mert megunta.

A képre kattintva nézzen szét Óraszíj és csat kollekciónk között.

FÉMLÁNC VAGY BŐRSZÍJ?
Scroll to top