BREGUET ÓRAGYÁR

Az előző bejegyzésben körbejártuk az Európai óraipar fejlődését. Most elröpítjük az órás szakmában szentként tisztelt, legrégebbi márka fellegvárába. Az időkapszulában eltöltött idő előkészületeit ismerve, nem is húznánk az időt. Ha elkészült, dőljön hátra és töltse kellemesen az időt!

BREGUET ÓRAGYÁR

Abraham Louis Breguet egy olyan ember volt, aki művészi szintre emelte az órás szakmát, a saját korában stílust teremtett, és akinek műveit már életében hamisították. A mester óráinak értéke mára a gyémántéval vetekszik. Ezért a múzeumok és gyűjtők legféltettebb kincsei közé tartozik és mai napig működő óragyár, pedig hallhatatlanná tette a Breguet nevet.

 • Hogy válhat valaki legendává?

Erről szól ez az utazás.

1747.

Abrahám Louis Breguet egyszerű hugenotta (francia református) család sarja. A családnak el kellett vándorolnia Svájcba. A majdani nagymester itt, Genfben látta meg a napvilágot. Nem volt kérdés, hogy a főként műszaki dolgok iránt érdeklődő kisfiú milyen szakmát tanuljon. Mivel nevelő apja órásmester volt, a fiút megtanította a szakma általa ismert minden titkára. Szakmai tanulmányai felszabadulását követően Párizsba ment, ahol a kor híres kronométer készítőjénél (Berthould) folytatta tanulmányait.

1775.

Miután kellő tapasztalat volt a birtokában, saját üzletet nyitott Párizsban. Koponyájában már ekkor tolongott a szakmai problémákra adott megoldások millió gondolata.

1780.

Számára az első nagy áttörést, a „perpétua” néven ismert automata órája hozta meg. Innentől szinte minden évben megjelent valamilyen szabadalommal. Mivel az előző részben már írtunk ezekről a találmányokról, nem untatnánk a száraz szakmai részekkel.

1789-1791.

Újító tehetségére korán felismert korának arisztokráciája. Ebben az időben sűrűn áthajózott Angliába, ahol a felsőbb réteg mellet, a királyi udvar is a megrendelői közé sorakozott.

1789-1799.

A nagy Francia forradalom idején, elmenekült Párizsból. Jó barátja (Marat) vénasszonynak álcázva menekítette ki Breguet-t, aki szülővárosában, Genfben húzódott meg.

Az új ötletekből, találmányokból ez idő alatt sem fogyott ki.

1795.

Ekkor visszatér Párizsba. Boltját a forradalom alatt teljesen feldúlták, kifosztották és széthordták.

1798.

Újra összeszedve magát részt vesz az első Francia Ipari Kiállításon, ahol óriási sikert arat. Ezt követően Napóleon és felesége Josephin, számtalan órát készíttet Breguet-vel.

1801. június 26.

Szabadalmaztatja híres óraszerkezeti egységét a turbillont (Francia fordításban: forgószél). Erre azért volt szükség, hogy az óra különböző helyzetéből (háton, hason, oldalt) adódó pontatlanságát kiküszöbölje.

1810.

Marie Antoinette számára kifejleszti a világ első karóráját. A fejlesztések rendületlenül folytatódnak tovább.

1819.

Az Orosz, I. Sándor Cár kérésére kifejleszt egy hadászati lépésszámlálót, amiből a Párizsi kiállításon egyet be is mutatnak.

1820.

XVIII. Lajos (1814-1824) francia király számos kitüntetést adományoz Breguet-nek. Többek között meg kapja a Becsületrendet, beválasztják a Francia Tudományos Akadémia tagjai közé. Nagyon ritka, hogy egy „egyszerű” órásmesterből akadémikus legyen. Ebben az esetben ez magától értetődő volt. A király elismerte Abraham-Louis Breguet tengeri kronométereinek kivételes tulajdonságait, és kronométer-készítővé nevezte ki a Francia Királyi Haditengerészetbe.Utolsó éveit nyugodtan és boldogan töltötte.

1823. szeptember. 17.

73 éves korában Abraham Louis Breguet, maga mögött hagyta fizikai, földi létét.

A Breguet névnek sohasem kellet reklám. Megtették helyette a kor híres irodalmárai. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat:

 • Jules Verne, 80 nap alatt a Föld körül című regényében, Vili Fog Breguet órán mérte az időt.
 • Puskin, Anyegin című alkotásában a főhős szintén Breguet órán múlatta az időt.
 • Kuprin egyik művének címe egyszerűen csak Breguet volt.
1838.

Viktória Angol királynő trónra kerülésének tiszteletére, Breguet órát vásárolnak. Bár a cég vezetését fia, unokája, majd dédunokája átvette, a dinasztia 1851-re kihal. A már saját korában híres cég neve ekkor indul porosodásnak.

De a világ mégsem felejtette el a legendát.

1901.

Hosszú szünet után, Sir Winston Churchill megveszi első Breguet óráját.

1923.

Párizsban megrendezik Breguet halálának 100 éves évfordulóját. Ez a rendezvény rendkívüli esemény volt, mivel a világ összes gyűjtője képviseltette magát.

1930.

A 8 nyelven beszélő, világhírű zongorista Arthur Rubinstein szintén Breguet órát vásárol.

Breguet mindig szállított időmérőket a haditengerészetnek, ettől az évtől a repüléstechnikai ipar hivatalos beszállítójává is vált, és kifejezetten a polgári és katonai repülőgépek követelményeinek megfelelően fejlesztettek ki eszközöket.

Az 1969-es

SEIKO világsikert követően tönkremenő Svájci óraipar siralmas állapota, nem tett jót a Breguet névnek sem.

1970.

A nagy Breguet cég talpra állítását és a név leporolását a svájci, Chaumet – ékszerész család vállalta magára.

1976.

Kijelentették, hogy innentől a cég összes terméke kizárólag Svájcban készülhet.

1988.

Kibővítik a klasszikus vonalat, a turbillonos karórákkal.

1990.

Az alapító filozófiájához hűen, ettől az évtől szinte minden évben újabb szabadalmat nyújtanak be.

Az iparág Svájcban nehezen tért magához.

1999.

Mígnem megjelenik egy Szír üzletember, Nikolas G. Hayek személyében, aki Swatch Group néven az egész Svájci óraipart a szárnyai alá veszi. Különös figyelmet szentelve a Breguet márkára. A Swatch többek között átveszi a Breguet házat, és Hayek saját irányítása alá vonja a márkát. Így a Breguet óramárka végre felkerülhetett az őt megillető helyre, a Group piramisának csúcsára. (A Swatch Group-ról hamarosan bővebben is írunk.)

2000.

Megrendezik a Breguet ház 225. évfordulóját. Erre az alkalomra 10 db., limitált szériás, jubileumi órát hoznak forgalomba.

A rendezvényen Hayek így nyilatkozott A. L. Breguet-ről:

„Az Ő személyében, „ősi énjére” talált a márka.”

„Nem csak a művészetében csodáljuk Őt…, hanem mint jövőlátót és üzletembert.”

2001.

Megünnepelték a turbillon 200. évfordulóját. A márka nevéhez hűen, a mérnökök állandóan új technikai megoldásokon törik a fejüket, és úgy tűnik máig sem fogytak ki a szabadalmakból.

2004.

Breguet-nek szoros kapcsolata volt Oroszországgal. Ezt támasztja alá az is, hogy egyetlen külföldi képviseletét, az Orosz Cár udvarában tartotta fent. Ennek az évszázados jó kapcsolatnak az emlékére, az Oroszok, Szentpéterváron, az Ermitázs Múzeumban kiállítást szerveztek, az antik Breguet órákból. Az órákat számos magángyűjtő és több nagynevű nemzetközi múzeum bocsátotta a rendelkezésükre.

2005.

A gyár útjára indítja, az un. Tradíciós vonalat.

Ezek az órák jellegzetesen Breguet stílusú elemekkel készülnek:

 • bordázott oldalú tok,
 • Breguet mutatók (a vékony mutató végén jellegzetes kis karika található),
 • gilosált (dekoratív marási technika, mellyel nagyon finom, ismétlődő vonalakból álló elegáns felületi mintát érnek el, amivel leginkább luxusóráknál lehet találkozni) számlap,
 • kecsesen ívelt számok,
 • hevítéssel kékített csavarok, mutatók (az áttört számlapon láthatóvá téve) stb.

Az órák, a modern szerszámgépek mellet, jelentős mértékben kézi munkával készülnek.

2006.

Amióta óraszerkezet létezik, azóta okoz óriási fejtörést az órások között, a legtökéletesebb kenőanyag előállítása. A világon elsőként a Breguet ház mutatott be Sziliciumból készült óraalkatrészeket, ezeknél a kenőanyagot teljesen ellehet hagyni, ráadásul könnyebb az acélnál.

2008.

A gyár képek és leírások alapján, a régi órák reprodukálásával, életre kelti Marie Antoinette, Napóleon stb. óráit, hogy a név ismét régi fényében tündökölhessen.

2009.

Párizsban, a Louvr-ban nagyszabású kiállítást szerveztek, melyet a világ különböző gyűjteményeiből állítottak össze. Több órát az Angol Királyi Gyűjteményből, a Svájci Nemzeti Múzeumból valamint a Párizsi Msée des Arts et Metiers-ből hoztak erre a nemes alkalomra.

A fejlesztések, szabadalmak, új technikai elemek tervezése, kitalálása a Breguet háznál (is) máig töretlen és folyamatosan tartó hitvallás.

Összegzés

Breguet az óraiparnak olyan esszenciális része, mint a fizikának Einstein. Újító gondolatainak és tetteinek köszönhetően, az iparág mérhetetlen fejlődésnek indulhatott.

A fejezet elején feltett kérdésre, hogy hogyan válhat valaki legendává, a recept a következő:

 • merjen nagyot álmodni, ami kellően egyedi, új és szükséges az embereknek,
 • legyen ebben kimeríthetetlenül kreatív és sokoldalú,
 • teremtse meg hozzá a megfelelő feltételeket,
 • minden nehézség ellenére, merje az álmát megvalósítani,
 • legyen hozzá elég kitartása, rugalmassága és nem utolsó sorban,
 • gondoskodjon a hasonló elveket, értékeket valló, kreatív gondolkodású utódlásról,
 • hogy a (márka) neve évszázadokon át fennmaradhasson.

Ilyen ember ritkán születik a Földre.

Ezért, ezzel a bejegyzéssel tiszteletünket szerettük volna kifejezni a Breguet név előtt, és örömmel mutattuk be Önnek. Az órás szakma nélküle ma szegényebb lenne és nem tartana ott, ahol jelenleg tart. 

Levezetésként, nézze meg ezt a videót, ami többet mond minden szónál. 

Bár fénysebességgel száguldoztunk végig ennek a csodálatos óragyárnak a  történelmén, de biztonsággal visszaértünk. Reméljük azért így is érzékelhető volt az óraipar egyik, ha nem a legnagyobb órakészítő és feltalálójának sokszínű munkássága és jól érezte magát!

Következő utazásunk alkalmával ismét egy nagynevű svájci óragyár történetébe pillanthat be egy röpke időre. Utazásaink valódi célja, hogy viszonylag teljes, tiszta képet kaphasson az óraipar valós helyzetéről, hogy a jövőben ezzel a tudással felvértezve magabiztosan dönthessen és a legjobb órát választhassa saját maga és/vagy mások számára.

Forrás: Internet (a képekre kattintva elérhetőek az oldalak és a képek forrásai) valamint a Karóra katalógus több kiadása.

BREGUET ÓRAGYÁR
Scroll to top